Waterrijk Friesland

Water heeft iets rustgevends voor mij; heerlijk om met een bootje het water op de gaan, te zwemmen of gewoon lekker op een terras aan het water te zitten. Zo kwam ik er recentelijk achter dat zittend in een serre aan de gracht in Zwolle mij meer tot rust bracht dan een uur floaten in een cabine. Oké bij floaten lig je ook in het water, maar dan is er niets om mij af te leiden van mijn hysterisch-nooit-stil-staande-gedachten ;)

Normaal gesproken zoek ik al snel het water op ergens in Overijssel, maar van de zomer besloot ik maar weer eens richting Friesland te rijden. Het was een prachtige zonnige dag en dan voelt deze omgeving al snel als een mini vakantie. Veel water betekent veel bruggen en veel stoppen, dus dit dwingt je al gelijk om geen haast te hebben.

Friesland kent veel schattige dorpjes waarvan wij er tijdens onze mini roadtrip een paar gezien hebben. We begonnen in Sloten, de kleinste van de elf steden, je slentert er door het knusse centrum met terrasjes aan het water. De vesting schijnt te lijken op een ui? Nou ik heb googlemaps bekeken en ik zie het niet, maar goed daaraan dankt het zijn bijnaam ‘uienstad’. Tot zover de categorie ‘nutteloze feitjes voor in een pubquiz’ ;)

Nadat we zittend aan het water een ijsje naar binnen hebben gewerkt, was het tijd om verder te rijden naar de tweede stop: IJlst. Bekend om zijn overtuinen, daarom wilde ik er heen. Ik dacht gezellig allemaal tuintjes aan het water met mooie bloemen, dat viel een beetje tegen. Dit werd dus een flitsbezoek. Nog even over die overtuinen, aangezien ik het hier al een paar weken over had kan ik hier niet zo snel aan voorbij gaan. Dus even een hele korte presentatie over dit stadje. Bewoners langs de gracht hebben geen achtertuin, maar tuinen vóór het huis die grenzen aan het water et voila: overtuinen. Elk jaar in juni is hier een overtuinenfair, dan zijn wel alle tuinen te betreden en zorgen alle kraampjes en slenterende mensen de tuinen extra leven.

Door naar fotogeniek Hindeloopen. Hier is het een stuk drukker, een populair plaatsje onder toeristen. In het centrum zijn geen auto’s toegestaan, ideaal om lekker rond te struinen in het gezellige centrum met zijn vele steegjes, bruggetjes en doorkijkjes. Ook leuk om te doen is suppen door de smalle slootjes of plof neer op het gezellige terras van Restaurant de Foeke.

Onze laatste stop van de dag ligt ook aan het IJsselmeer: Makkum. Dit historisch vissersdorpje is zeker een bezoekje waard, maar daar hadden wij helaas geen tijd meer voor aangezien we gereserveerd hadden bij Standbar Thuishaven. Een gezellig restaurant met beachvibes, prima afsluiter van deze dag!

Friesland kent nog veel meer leuke dorpjes en stadjes. Wil je deze waterrijke provincie ook ontdekken? Dan is een route langs alle elf steden van de welbekende Elfstedentocht ook een aanrader. Schaatsen zal er wel nooit meer in zitten, dus wil je toch sportief doen dan is er elk jaar op Pinkstermaandag een Elfsteden rijwieltocht van 235 km langs alle elf steden! Aan het einde heb je waarschijnlijk wel een zadel in je reet staan, maar ondanks dat vooruitzicht doen er elke jaar weer duizenden deelnemers mee.

Of huur een bootje, sup, kajak en ga het water op. Dat kun je bijna niet overslaan als je hier bent. Laatst heb ik het geluk gehad om een dag op pad te gaan met de boot van mijn broer. Dat geeft zo’n ontzettend vakantiegevoel, daar kan ik wel aan wennen ♥ We begonnen in Wanneperveen en vaarden door de Weerribben naar Lemmer. Langs de route kom je voldoende horeca tegen en plekken om even voor anker te gaan liggen om een verfrissende duik te nemen. Dikke aanrader ook dus :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *